Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ανταλλακτική οικογιορτή 11-13 Ιουνίου 2011









Δια χειρός Ελενας Χατζημιχάλη:
Με τρελή ζέστη και απότομη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αρχίσαμε την Πέμπτη να καθαρίζουμε πλατανόφυλλα. Όταν ιδρώσαμε αρκετά ήταν ήδη αργά για μπάνιο και είχαμε να κρεμάσουμε άλλα δύο πανό. Άστα για αύριο… άλλωστε τι στην ευχή Βασιλικά λέγεται το χωριό και Ξουτκά ο χώρος.
Το βράδυ προς Παρασκευή αρχίζει το χτυποκάρδι της αναμονής. Το πρωί είχ’ αλλάξει ο άνεμος, βοριαδάκι καθάρισε την ατμόσφαιρα. Λαμπερή η μέρα του τελικού στησίματος και των πρώτων αφίξεων.
Η χαρά του καλωσορίσματος, τα πρώτα πηγαδάκια, και οι ερωτήσεις που ξέρουμε: «που να βάλω, ρε συ τον πάγκο;», «έχει φώτα;», «ο ήλιος που είναι το μεσημέρι;». Ξεκούραση ν’ακούς ωραία λόγια: «καλά το μέρος δεν υπάρχει ρε σεις!».
Το βράδυ φαγητό και πρώτο στίγμα: Τι θα ανταλλάξουμε; Πως θα αποτιμά ο καθένας τα προϊόντα/τις υπηρεσίες του; Πώς στήσανε το δίκτυο ανταλλαγών τα παιδιά στο Βόλο; Τι δυνατότητες έχουμε να φτιάξουμε τοπικές ομάδες ανταλλαγών;
Σάββατο στήνονται οι πάγκοι, βγαίνουν όλα τα πράγματα, χειροτεχνίες, κρασιά, λικέρ γλυκά τουρσί, ζαρζαβατικά, φυντανάκια, σαπούνια, αλοιφές κεραμικά. Ο κάθε πάγκος με το δικό του μεράκι. Αρχίζουν τα εργαστήρια: μασάζ, πηλός, κερί.Παρουσιάσεις για την αποανάπτυξη και τον άτυπο ανταλλακτικό συνεταιρισμό. Προβολή της ομάδας Ζeitgeist.
Κυριακή συνεχίζονται τα εργαστήρια: χρώματα με χώματα, κρασί χωρίς συντηρητικά, παρασκευή τυριού και παρουσίαση για την αεικαλλιέργεια. Ξανά μας τα χαλάει λίγο η βροχή. Κάποια πράγματα αναβάλλονται. Άλλα μεταφέρονται στον εσωτερικό χώρο: η rejuvance, η συναυλία των «ακαλούπωτων».
Όμως κανένας μας δεν τον απογοητεύει τελείως ο καιρός. Ο ενθουσιασμός των γνωριμιών, της παρέας, των καινούριων γνώσεων, απόψεων, προτάσεων, αλλά και των ανταλλαγών προϊόντων καλά κρατεί…όπως και οι μουσικές και οι χοροί!
Τη Δευτέρα κλείνει η γιορτή με επίσκεψη σε «κατιτρεχικό» κτήμα για μια ξενάγηση σε περιβόλι αεικαλλιέργεας. Με τις ζεστές αγκαλιές και τη γεύση της γιορτής μένει μέσα μας η υπόσχεση να ξαναβρεθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου